20 februari 2011

india voor beginners

ik kijk vanavond naar 'india voor beginners' op één. lieven scheire gaat op zoek naar het wetenschappelijke,  technologische india. yup, ik geef het toe, als ik aan india dacht, dacht ik ook in stereotiepen: ontwikkelingsland, gigantische drukte en heilige koeien enzo. zoals dat gaat met stereotiepen zijn sommigen correct (ik denk dat dat van de drukte en de koeien wel ongeveer klopt), maar sommigen zijn ook absoluut niet juist want zo blijkt india toch geen ontwikkelingsland (meer) te zijn. de indiërs doen aan ruimtevaart, de it-business boomt er geweldig (en volgens de indiërs doet ze dat al jaren), ze hebben hun eigen 'sillicon valley'. you name it, they've got it, zo lijkt het wel.

de aflevering doet me denken aan de les 'internationale politieke economie'. de les kondigde zich niet meteen aan als een voltreffer voor mij :-s twee van de drie woorden in de titel interesseren mij normaalgezien nauwelijks: politiek en economie (jaja, het zou me wel moeten interesseren want heel belangrijk, maar toch blablabla). anyway, bart kerremans bracht het verhaal uiteindelijk met een ongekend enthousiasme zodat zelfs een nitwit als ikzelf geboeid bleef luisteren.

omdat ik een complete dummy ben op het vlak van internationale politiek en economie (of beter: op het vlak van élke politiek en economie) heb ik vele interessante punten van kerremans les niet helemaal onthouden, maar toch enkele dingen die vanaf nu op mijn harde schijf opgeslagen zijn:
- dé grote spelers op de internationale economische markt zijn usa, china en europa.
- china exporteert vooral goederen (you do know the 'made in china', don't you?), usa exporteert vooral diensten
- usa is voorlopig nog steeds de grootste economie, maar zal met zekerheid door china ingehaald worden. china heeft immers het grootste groeipotentieel
- ...

wat ik mij nu dus afvraag is: wat is de plaats van india t.o.v. van de andere grote spelers als de usa en china? laat het mij maar weten als ik het antwoord ergens eenvoudig kan terugvinden (lees: een antwoord geformuleerd op mijn niveau, i'm a nitwit, remember?)

a la proxima!
L.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten