28 december 2011

festen & dogma 95

de potten en pannen staan op 't vuur en ik ga snel even bloggen... i wonder how that's gonna end...

anywayz, vanavond is het festen op teevee. een must see movie die ik nog altijd niet gezien heb. de digibox staat intussen dus geprogrammeerd om dit stukje deense cinema op te nemen.

den humo vertelde me dat festen één van de eerste films is die volgens het dogma 95-charter gemaakt is. dogma 95? i know, ik ben een echte dummy. ik had er precies ooooit al wel eens van gehoord, maar eerlijk gezegd wist ik er echt niks van. tijd om google er nog eens bij te halen.

dogma 95 blijkt dus niet meer of niet minder te zijn dan een aantal afspraken (strenge afspraken, als ge 't mij vraagt) die enkele deense regisseurs met elkaar maakten. ze wilden hiermee ingaan tegen de overheersende hollywoodfilms. ze stelden een 'eed van zuiverheid' op en 't is echt ni gelachen, zenne:

1. opnames dienen op locatie plaats te vinden. rekwisieten en decors mogen niet worden toegevoegd (als een bepaald rekwisiet noodzakelijk is voor het verhaal, moet een locatie worden gekozen waar dit rekwisiet aanwezig is).

2. geluid dient nooit los van de beelden te worden gemaakt, of andersom. (muziek mag niet worden gebruikt, tenzij aanwezig waar de scène wordt gefilmd.)

3. de camera dient in de hand te worden gehouden. elke beweging of fixatie die uit de hand kan worden bereikt is toegestaan. (de film dient niet plaats te vinden waar de camera staat, schieten dient plaats te vinden waar de film plaatsvindt.)

4. de film dient in kleur te zijn. speciale belichting is niet toegestaan. (als er te weinig licht is, moet de scène worden afgebroken of dient een enkele lamp aan de camera te worden bevestigd.)

5. optische effecten en filters zijn verboden.

6. de film mag geen oppervlakkige actie bevatten. (moorden, wapens etc. dienen niet voor te komen.)

7. vervreemding in tijd en plaats is verboden. (dat wil zeggen dat de film plaatsvindt in het hier en nu.)

8. genrefilms zijn niet toegestaan.

9. het filmformaat is academy 35 mm.

10. de filmregisseur wordt niet genoemd op de aftiteling.

alsof filmmaken zonder dogma nog niet moeilijk genoeg is, denk ik dan. maar wel een extra uitdaging om straks naar festen te kijken. nog meer dogma-info op hier en hier, kids!

voilà, ben weeral content da da opgehelderd is.

smakelijk!
L.

(het vlees en de groentjes zijn al klaar terwijl ik nog aan de patatjes moet beginnen. somewhere timing went wrong...)

2 opmerkingen:

  1. Had ik nog nooit van gehoord! Voila, zo op het einde van het jaar nog wat bijgeleerd!

    Hoe was de film?

    BeantwoordenVerwijderen