3 augustus 2012

bovenal bemin één ... borgerhout

er zijn mensen die geen cimic volgen, maar die wel gewoon cimic zijn. heel eenvoudig, zonder er veel (moeilijke) woorden aan vuil te maken.

dat was ongeveer wat ik dacht toen ik de 10 geboden van borgerhout van sarah las op de blog van het krugerplein & de peperbus in borgerhout (voilà, in één zin ineens 3 blogs die elke borgerhoutenaar, antwerpenaar en mensen van ver daarbuiten kan/moet volgen :-D )

voor iedereen die in borgerhout woont, er regelmatig passeert of er per ongeluk verzeild geraakt, zet ik het even op een rijtje voor u:

"tien jaar geleden wilde niemand in borgerhout wonen. nu wil iederéén hier precies zijn.

om die massale volkstoeloop een beetje in goede banen te leiden, ben ik zo vrij om de tien geboden van borgerhout hier neer te schrijven. (let op: dit zijn mijn tien geboden. de kans bestaat dat u het daar helemaal niet mee eens bent. maar hey, lees dan alvast gebod nummer één ;-)

1. gij zult niet zagen
face it: borgerhout is een zakdoek groot en hier wonen veel mensen. héél veel mensen. dus ja, de tv van de buren zal al eens boven uw eigen stem uitkomen. de kat van de buren kan al eens miauwen - dat is wat katten doen. en soms zal iemand met weinig tijd zijn auto eens voor uw garagepoort zetten om zijn boodschappen uit te laden - maar als hij het vriendelijk vraagt, dan kan u toch ook vriendelijk antwoorden of u dat wel of niet ziet zitten? laten we het gezellig - of op zijn minst vriendelijk - houden.

2. gij zult niet rochelen
beste mensen, er bestaat zoiets als een zakdoek. gemakkelijk, neemt weinig plaats in en het is erg proper. want slalommen tussen rochels en fluimen, ik vind dat niet tof.

3. gij zult veel fietsen
in borgerhout is bijna alles zo vlakbij dat het zonde is om met de auto naar de bakker te gaan. en trouwens, hoe meer fietsers, hoe meer vreugd! 

4. gij zult uw auto niet stationair laten draaien
voor niks nodig - tenzij u houdt van geluids-, stank- en uitlaatoverlast. niet doen, dus. dank u. 

5. bij zult kleurenblind zijn
er wonen veel kleurtjes samen in borgerhout. van melkwit (ikke!) over rood-wit en paars tot superdonkerbruin. iedereen welkom - wel eerst even voeten vegen, a.u.b.!

6. gij zult uw voeten vegen
een barbecue op de wilden boef op het pleintje voor de deur. een caféterras inpalmen - op de dag waarop het café gesloten is. nachtelijke renwedstrijden rond de kerk organiseren. zo lang niemand er last van heeft, zeg ik: veeg uw voeten aan wat 'de mensen' denken!

7. gij zult tegen kinderen kunnen
veel mensen, dat wil ook zeggen: veel kinderen! overal waar je kijkt zie je hier buggy's, spelende kinderen en rondhangende jeugd. of je nu zelf een mega-moederkloek bent, of vreselijk anti-kinderen: borgerhout krioelt ervan. comes with the package. 

8. gij zult blij zijn met een vierkante meter buitenruimte
de meeste mensen in borgerhout hebben maar een piepklein balkon of een mini-stadstuin. daarom zijn de openbare parken hier zo drukbevolkt. reden te meer voor gebod nummer negen!

9. gij zult uw rommel opruimen
wij hebben ook maar een ieniemienie stadskoertje en zakken dus regelmatig af naar het park en het krugerplein achter onze hoek. maar ik plant mijn kind niet graag neer tussen rondzwervende frisco-papiertjes, lege chipszakken en verfrommelde pakjes sigaretten. je eigen rommel opruimen en in de vuilbak gooien - of bij gebrek daaraan, meenemen naar huis: heel moeilijk is dat toch niet? 

10. gij zult graag feesten
een avondje op café, een reuzenreceptie, 'muziek in de wijk', een uitbundig suikerfeest of een nog uitbundiger huwelijk, ... in borgerhout weten ze hoe ze een feestje moeten bouwen. dat is plezant. mensen worden daar vrolijk van. toeter of rinkel dus gerust mee als u nog eens zo'n feestende bende tegenkomt!"

ik weet er voorlopig nog niks van, maar ik hoop dat gelijkaardige geboden ook min of meer van toepassing zullen zijn in berchem (vooral dat tiende gebod lijkt me wel wat) en dan zal ik ook mijn best doen om mij ernaar te schikken en netjes te gedragen :-)

vele groeten vanwege een berchemnaar-in-wording!
L.

1 opmerking:

  1. Lief, nen dikke proficiat met uwen aankoop en welcome to antwerp!!
    En daarnaast ben ik zeer jaloers op uwe cadeau van kelly :)
    groetjes, anneke

    BeantwoordenVerwijderen