25 augustus 2012

de kleuren van amerika

mannekes, cimic'ers,

ik ben een interessant boek aan 't lezen. 'de kleuren van amerika. spiegel voor europa.' van bert de vroey. ik ben nog helemààl niet ver gevorderd in het boek, maar ik voel het aan mijnen dikke teen dat dit wreed boeiend en leerrijk gaat worden. en dat ik er veel van de cimic-lessen in ga terugvinden.de vroey schetst een portret van amerika als continent van immigranten, als melting pot van verschillende kleurtjes en culturen (hoewel hij het meer heeft voor de metafoor van amerika als action painting°, wat volgens mij inderdaad ook meer correct is tegenwoordig) en hij onderzoekt of europa hier nog iets van kan leren. ik ben benieuwd... maar wat mij betreft dus zeker een aanrader!

to be continued...

groetjes,
L.

° amerika als de action painting: "een doek waar de verf, in diverse kleuren, tamelijk lukraak en toevallig overheen is gegooid. een canvas dat bovendien nog altijd blijft trillen en bewegen, zodat de verf nooit volledig stolt, maar oplost en samenvloeit, zich vermengt en verspreidt, nieuwe kleuren en schakeringen vormt. er zijn grote vlakken te onderscheiden, wit en zwart en bruin en rood, maar aan de randen likken de kleuren aan elkaar en lopen ze zachtjes dooreen. en het schilderij is nooit af. nu en dan wordt er een nieuwe klad verf aan toegevoegd, die op zijn beurt zijn weg begint te zoeken.
misschien is dit niet het fijnzinnigste beeld, het suggereert ook een beetje geklieder en geknoei. toch is dat precies wat diversiteit in de samenleving teweegbrengt: kleur en schoonheid, maar ook wrijving en mislukking." (uit: de kleuren van amerika. spiegel voor europa.)

2 opmerkingen:

  1. kan ik dieje binnen jaar of 5 eens lezen? daarvoor geen tijd ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tuurlijk! Ik zal zorgen da hij tegen dan uit is (volgens mij heb ik er sinds dees postje geen enkele blz meer in gelezen :s

    BeantwoordenVerwijderen