6 december 2012

advocaat van de duivel

oké, ik trek mijn stoute schoenen aan en ga hier eens een bedenkelijk postje doen... maar please, don't shoot me - of erger nog, don't defriend me - voor ge m'n volgende postje gelezen hebt. daarna mag je, als je nog wil :-)

dusss... ik was zo ne keer aan 't denken... na het zoveelste knack-artikel over de opwarming van de aarde, na het zoveelste eco-debat op tv,... blijkbaar is er die magische grens van de 2° celcius dat de aarde nog "mag" opwarmen alvorens het mega-bedreigend wordt voor onze planeet. maar toen schoot ineens de volgende bizarre bedenking door mijn hoofd: waarom proberen we eigenlijk met man en macht (allee, misschien nog niet met àlle man en àlle macht, maar toch...) waarom proberen we met man en macht die opwarming tegen te gaan, waarom proberen we de klimaatveranderingen tegen te gaan, waarom proberen we de bedreiging van onze menselijke soort tegen te gaan?

is het niet de "bedoeling" dat we ooit weer eens uitsterven? is dat niet the circle of life, gelijk evolutie en al (remember darwin)? zo ging het toch altijd al? we hadden ooit de mammoeten - om maar iets te noemen - die (vooral) door klimaatsveranderingen forfait gegeven hebben (en ook een beetje door toedoen van de nieuwbakken mens). het ziet er naar uit dat met de mens mogelijk hetzelfde zal gebeuren. maar is dat niet gewoon hoe het gaat? de ene soort sterft uit, een andere komt in de plaats? oké, toegegeven, een beetje dom van de mens dat hij deze evolutie zélf in de hand werkt, ma bon.

dus in deze redenering is de mens dan toch gewoon een onderdeel van een grotere evolutie. hij zal hoe dan ook uitsterven. en misschien staat er binnenkort wel een über-wezen klaar om ons op te volgen. of misschien is er een tijdje helemaal niets op onze bol? maakt me ineensd ook wel benieuwd eigenlijk...

allee, laat maar weten hoe scheefgetrokken deze bedenking is. hou je vinger alvast op de defriend-knop :-) ik begin intussen aan een volgend postje waarmee ik hopelijk nog kan bewijzen dat ik toch nog enige ethische waarden en normen heb, hoor :-)

groetjes,
L.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten