15 februari 2013

vakliteratuur ;)

ik kwam vandaag per toeval in de slegte terecht ('t was de mama en de papa hun schuld) met als gevolg:

"de koepel van brunelleschi"

omdat de koepel waarvan sprake examenleerstof was. het gaat 'm om de koepel van de santa maria del fiori in firenze die door brunelleschi gebouwd werd (de koepel, niet de kerk)

santa maria del fiore @ firenze (bron: wikipedia)

in 't kort: aan het einde van de 13e eeuw wil men in firenze een kathedraal bouwen. architect di cambio slaat de handen in elkaar en start met de werken. om allerlei redenen (o.a. het overlijden van de architect) sleept de bouw van de kathedraal ruim een eeuw (!!) aan. 
bovendien hadden de architecten die het werk van di cambio hadden overgenomen geen idee hoe ze de gigantische koepel voor de kerk moesten realiseren. naar het schijnt zou er op een bepaald moment zelfs het zotte idee geweest zijn om de kerk vol zand en munten te gooien zodat de koepel tijdens de bouw daarop kon rusten. als de koepel dan klaar zou zijn, wilde men er de armen op loslaten zodat zij het zand zouden weggraven op zoek naar de munten en zo zou de koepel weer vrijkomen (bron: wikipedia)

uiteindelijk werd dat gekke idee niet uitgevoerd, of misschien is dat zelfs maar een verzinseltje, maar wat wel zeker is, is dat er een wedstrijd werd uitgeschreven voor de bouw van de koepel, en dat brunelleschi die wedstrijd won. en zo komt het dat ongeveer anderhalve eeuw (!!) na de start van de werken de santa maria del fiore eindelijk haar koepel kreeg.

het interieur van de koepel (bron: wikipedia)

tot zover de examenleerstof :) het boekje "de koepel van brunelleschi" gaat niet alleen over de bouw van de koepel, maar vertelt ook allerlei gebeurtenissen en wist-je-datjes in de rand van de bouwwerken. zo zou brunelleschi per ongeluk 100 ton (!!) fijne witte marmer tot zinken gebracht hebben in een boot die hij zelf ontworpen had. en het zijn die leukigheidjes die in de geschiedenislessen niet aan bod komen, die ik nu wel eens zou willen lezen :)


"mies van der rohe", "saarinen" en "bauhaus"

drie kleine boekjes die volgens mij een leuke inleiding zijn op de drie onderwerpen. 


mies van der rohe kennen we al (zie ook hier) van het barcelona paviljoen:

barcelona paviljoen - mies van der rohe (bron)en de bijhorende barcelona chair:

barcelona chair - mies van der rohe (bron)

benieuwd wat er in het boekje nog te ontdekken valt :)

bij mies van der rohe hoort dan eigenlijk ook nog het bauhaus-boekje. voorlopig kan ik nog niet veel meer over bauhaus vertellen dan dat het een architectuur/kunststroming is die begin 20e eeuw ontstaat en dat onze vriend mies van der rohe één van de grote namen in deze stroming is. wordt sowieso een leerrijk boekje dus :)

bauhaus (bron)
saarinen kende ik al van de tulip chair met de bijhorende tafel:

tulip chair + tafel - saarinen (bron)


maar dankzij moby - één van mijn muzikale helden - zijn architectuurblog weet ik sinds kort dat saarinen ook de kerel is die dit mooie gebouw van jfk airport ontwierp:

twa flight center - saarinen (bron)met deze coole bar:
ik kan er mij de early-60's stewardessjes en rokerige zakenmannen al helemaal bij voorstellen :) 

bar twa flight center - saarinen (bron)


"expo 58, de grote ommekeer"

omdat ik afgelopen week het atomium, een product van den expo, bezocht en dat smaakt naar meer. ik ben wel eens curieus naar wat er toen leefde in ons land, hoe de toekomst er toen uitzag. en in hoeverre dat beeld van die toekomst dan wel overeenstemt met wat het uiteindelijk geworden is.

expo '58 - atomium (bron)


"ontwerp en analyse"

een theoretisch architectuurboek. heb nog geen idee van de kwaliteit van het boek, maar ik heb het doorbladerd in de winkel en het leek me alvast razend interessant.


en tenslotte "a.w.g. architecten bob van reeth"

over onze antwerpse (provincie antwerpen, that is) architect en eerste vlaamse bouwmeester bob van reeth (in het land van hoofdletters schrijft men zijn naam doorgaans: bOb Van Reeth, ik zal misschien nog wel eens ontdekken waarom dat zo is)

toen ik het boek vastpakte in de winkel viel het open op het huis van roosmalen, een gebouw dat ie-de-reen die een beetje vertrouwd is met antwerpen (de stad, that is) wel moet herkennen. en als een architectuurboek openvalt op een antwerps gebouw, is dat voor mij een teken dat ik het moet kopen :) simple as that!

huis van roosmalen - bob van reeth (bron)

ik blijf het uitstellen, maar de investering in nieuwe boekenplanken in mijn nieuw appartementje dringt zich nu toch op ;)

groetjes!
L.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten