4 april 2013

henry is hip

klik voor het volledige artikel

is het omdat ik er iets gevoeliger voor ben sinds ik archi-studentje ben, of is de architect henry van de velde echt all over the place de laatste dagen?

ik kwam 'm voor 't eerst tegen in de lessen cultuurgeschiedenis, daarna ook in het mak museum (aanrader!) tijdens onze studiereis in keulen. maar nu bleek onze henry gisteren ook de google-doodle te zijn en was hij kei-hard op radio en teevee aanwezig.

de 'van de velde'-google doodlenu, daar is een goeie reden voor, we vierden gisteren immers 's mans 150e verjaardag.

henry van de velde (° antwerpen  + zürich) begon in de tweede helft van de 19e eeuw een carrière als kunstschilder. vooral zijn pointillistische stijl is bekend geworden (zie ook het 'schilderij' van de eerste 'g' van de google doodle met stippelachtige vormgeving)

aan het einde van de 19e eeuw liet henry de schilderkunst achter zich en ging zich meer en meer toeleggen op architectuur. samen met die andere belg, victor horta, werd hij één van de belangrijkste figuren in de ontwikkeling van de art nouveau.

hoewel de krullende zweepslagstijl (links) hét kenmerk werd van de art nouveau,
koos henry van de velde (rechts) meestal toch voor een meer sobere vormgeving

van de velde ontwierp niet alleen zijn eigen huizen, maar was ook de vormgever van menig paviljoen op de wereldtentoonstellingen die toen nog georganiseerd werden en hij bouwde ook verschillende openbare gebouwen. niet alleen in belgië, ook in duitsland, zwitserland en frankrijk vind je sporen van nonkel henry terug.

er gaat de laatste tijd veel aandacht naar de boekentoren in gent (zie ook het verticale beentje van de 'l' in de google doodle).
boekentoren - gent - henry van de velde

deze gerenommeerde universiteitsbibliotheek is van de hand van henry, maar werd sinds de bouw ervan in 1933 nogal verwaarloosd. gelukkig zijn er nu de juiste mensen en de nodige centen gevonden om het gebouw te renoveren.
acteur titus de voogdt (zva'ers, we kennen hem nog van vorig jaar: als mandus in het verrassende en fantastische 'duikvlucht' op linkeroever, remember?)
enfin dus, acteur titus de voogdt heeft de eer en het genoegen om het hele renovatieproject in beeld te brengen. hij vertelde er gisteren allerlei interessante dingen over in café corsari: hier kan je het filmpje opnieuw bekijken.
via deze link kan je de renovatie op de voet volgen en hier vind je de video-verslagjes van titus terug.

voor nog meer henry-folie, kan je hier ook een stukje uit de radio-uitzending van 'joos' (radio 1) herbeluisteren.

en voor de die hards van de google doodle:
g voor van de velde zijn picturale en pointillistische periode
o voor zijn grafisch werk als tekenaar van de 'arts and crafts' beweging
o voor zijn ontwerpen van meubilair*
g voor zijn architecturale concepten
l voor de boekentoren (verticaal) en zijn ontwerpen voor de belgische spoorwegen (horizontaal)
e voor de poort naar een andere wereld

* als architect beschouwde nonkel henry zijn werken als gesammtkunstwerken. dat betekende dat hij niet alleen een gebouw ontwierp, maar ook het interieur en de meubels die erin geplaatst moesten worden. en ja, soms deed hij ne keer goe zot en ontwierp hij zelfs de kledij (!!) van de mensen die in het gebouw aanwezig waren (als ik mij niet vergis, droeg mevrouw van de velde in hun villa in ukkel kledij die door haar man ontworpen werd. zo vormde ze als het ware één geheel met het interieur en het huis zelf.)

1 opmerking:

  1. Wow, dat is hier gelijk een heel nieuw design op je blog!
    Dat moet zo zalig zijn om in een echt Art Nouveauhuis te wonen. Love!
    Ben trouwens aangestoken door jouw enthousiasme en heb ook een blogje opgestart. Even reclame maken ;) http://stadstuinieren.wordpress.com/

    BeantwoordenVerwijderen