21 september 2013

top 10

de top 10 van mijn persoonlijke hotspots in antwerpen zou er ongeveer zo uit zien:


1. "de zollezjie" (de zoo)


mijn onbetwiste nummer één! en dat heeft maar weinig met de dieren te maken. een oase van rust boenk in 't midden van de stad. een schat aan historische gebouwen en de koepel van het station op de achtergrond. én nostalgie troef want toen ik nog een klein liefke was gingen de bomma en de tante dikwijls met mij en mijn broertje naar de zollezjie.

en verder in willekeurige volgorde:


2. "de staase" (centraal station)fan-tas-tisch gebouw! bombastisch en verfijnd tegelijkertijd. ook het enorme contrast tussen het oude en het nieuwe gedeelte vind ik erg geslaagd. en ook hier scoort nostalgie; het station was immers onze aankomstplaats als we naar de zollezjie gingen en meestal kregen we er dan nog een zakje snoep van de snoepkraam in 't station bovenop. wisten jullie dat dat kraam ondertussen al ontelbare keren verhuisd is in het station, maar nog altijd het snoep in dezelfde zakjes als ruim 20 jaar geleden schept?


3. de romaby far mijn favoriete theater- en concertzaal in onze stad. kinema roma werd gebouwd einde jaren '20 en het was destijds de grootste cinemazaal in antwerpen. ook de grote sterren van weleer, zoals gaston berghmans en leo martin, traden er op. in de jaren '80 moest de roma haar deuren sluiten en de zaal verkommerde. gelukkig slaagde een enthousiast team van vrijwilligers er begin jaren 2000 in om de nodige financiering en mankracht te vinden om de roma opnieuw op de kaart te zetten. kijk snel op de kalender van de roma, bestel je tickets en dan kan je met je eigen ogen de pracht van de zaal zien!


4. "den blaauwe stiejen" (de scheldekaaien)wat 't water met mij doet, kan ik niet goed onder woorden brengen, maar 't is op z'n minst ontroerend, rustgevend, sfeervol,... te noemen. als ge uw kont op den blaauwe stiejen neerplant, kan je er tegelijkertijd linkeroever met sint-anneke plage, en de stad met de kathedraal zien. vooral 's avonds, als je de lichtjes van den industrie in de haven ziet, heerst er een apart sfeertje aan 't water. super! hopelijk blijft dat ook nog zo als de scheldekaaien heraangelegd zijn.


5. park spoor noordik kom er veel te weinig naar mijn goesting, maar park spoor noord hoort zeker thuis in mijn top 10. hoe meer groen, hoe liever dat we 't hebben uiteraard. maar ook de sociale impact van het park in een rauwe, omstreden en - excusez-moi le mot - marginale wijk (den 2060) is meer dan lovenswaardig. maar geen slecht woord over den 2060, hoor! het bruist er, het leeft er. het zal nooit het nieuwe zuid worden - gelukkig maar, maar je voelt dat er aan de wijk gebouwd wordt en dat ze - mede dankzij park spoor noord - opklimt naar één van de populaire plekken in onze stad. en terecht!


6. frans van hombeeckpleinduh! wadaddenagedocht?! het plein is als het ware mijn voortuin (met de picknickbank als mijn eigen home office) en ik geniet er elke dag met volle teugen van. toen ik in berchem ben komen wonen was het hier één grote bouwwerf, maar ondertussen heb ik een spiksplinternieuw plein en een paar spiksplinternieuwe straten gekregen. ik heb er de afgelopen zomer alvast vele mooie momenten beleefd, lekkere homemade mojito's gedronken en (met succes!) gestudeerd.


7.

8.

9.

10.

maar er zijn nog enkele lege plaatsen in mijn top 10. welke mooiste plekjes ben ik vergeten? laat het mij snel weten!

groetjes!
L.

2 opmerkingen:

 1. Da's al een schoon lijstje! Hier nog wat aanvullingen van een bewoner van de marginale wijk ;-)
  - Permeke bib + cafetaria De Kubus: mooi gebouw en een leuke plek om het weekend te beginnen (leesbeest much?)
  - hendrik conscienceplein: een super gezellig pleintje aan de barokke carolus borromeuskerk met veel leuke restaurants en cafés.
  - het prachtige art deco zwembad in de Veldstraat: je zou er zowaar sportief van worden.
  - het dak van het MAS: of het gebouw zelf mooi is, staat nog open voor discussie, maar vanop het dak kan je naar de hele stad kijken. Nice!

  BeantwoordenVerwijderen