24 oktober 2013

thank god it's friday

of ik niet mee wilde gaan naar thank god it's friday in de roma?
"jot, tuurlijk," antwoordde ik zonder ook maar enig idee te hebben waarover het ging. vertrouwen hebben in je vriendjes en vriendinnetjes, heet dat dan :-)

www.janbeddegenoodts.com

thank god it's friday bleek een documentaire te zijn die inzoomt op de joods-palestijnse kwestie in het dorp nabi saleh en de aangrenzende nederzetting halamish. en dat stinkt naar cimic, altijd interessant dus :-) de contrasten tussen de beide gemeenschappen komen in de film sterk naar voren. elke vrijdag, als de joodse kolonisten zich opmaken voor de sabbat, protesteren de inwoners van nabi saleh tegen de aanwezigheid van de nederzetting. ze worden daarbij hardhandig aangepakt door het leger. en dat kost mensenlevens.

terwijl de filmmaker een neutraal standpunt probeert in te nemen, voel je toch hoe de palestijnse radeloosheid tegenover de hautaine houding van de joodse kolonisten staat. je kan niet onverschillig blijven voor de agressie waarmee de kinderen uit het dorp opgroeien en de tranen van palestijnse moeders die hun zonen verloren hebben.

in onze media lijkt het conflict dikwijls een ver-van-mijn-bed-show. wees eerlijk, we liggen er allang niet meer van wakker, toch? maar als een camera dit verhaal op een micro-niveau vastlegt, slik je toch even. een wereld waarin traangas en rubberkogels het leven van alledag zijn, daar kan ik mij alleszins niets bij voorstellen. zal er ooit plaats zijn voor joden, palestijnen én vrede in palestina?

de documentaire is gemaakt door jan beddegenoodts en hij bleek de broer te zijn van een vriendin van pipje° kelly (volg je nog?) en met deze adembenemende film verkocht hij zomaar eventjes heel de roma uit! #respect

° positief ingesteld persoontje (en ja, naar analogie van de pipjes, bestaan er dus ook nipjes, just so you know...)


jan beddegenoodts (bron)

toen twee weken geleden de première van thank god it's friday naderde, verwijderde youtube plotseling de trailer van de film. naar aanleiding van dit voorval schreef jan een opiniestukje voor de morgen. ook in andere online media en televisieprogramma's kreeg de documentaire zijn welverdiende aandacht. ook de trailer staat ondertussen opnieuw online.

op 7 november is er nog een voorstelling van de film in mechelen. ga zeker kijken!1 opmerking: