27 november 2013

verdickt & verdickt architecten #antwerpennoord

het spookt al een tijdje door mijn hoofd: hoe kan je toch meewerken aan een duurzame stadsontwikkeling zonder op beleidsniveau verstrikt te geraken in een logge bureaucratie en de traagheid van politieke beslissingen? vandaag kwam één van de mogelijke antwoorden lesgeven aan onze klas :)


sociale vuilbak

even in 't kort: broer één studeerde in 1994 af als architect (aan onze school) en werd na zijn stage zelfstandig architect. broer twee volgde niet veel later: studeerde ook af als architect en stapte mee in het bedrijfje van broer één: verdickt & verdickt architecten was geboren!

hun eerste opdracht is er eentje voor het antwerpse ocmw. omdat ze de hoge pief van dat ocmw moeilijk op hun studentenkot konden ontvangen, gingen de broers op zoek naar een kantoorruimte. en wie einde jaren '90 met een beperkt budget ging shoppen op de antwerpse vastgoedmarkt, kwam al snel terecht in antwerpen-noord. "destijds de sociale vuilbak van de stad", zoals broer één het treffend omschrijft.


pakhuis

tegenover de problematieken van de beruchte antwerpse wijk stond wel dat je er toen nog een pakhuisje met 'aanhorigheden' kon kopen voor minder dan 50 000 (!!) euro. en voor die prijs had je zelfs méér dan een pakhuisje alleen: je kreeg er ook nog een herenhuis aan de straatkant (in de oranjestraat) en een conciërgewoning midden op het perceel bij!

in een eerste fase renoveerden de broers het pakhuis dat zich helemaal achteraan op het lucratieve stukje grond bevond en maakten er hun kantoor van. ze braken ook de conciërgewoning af en zo creëerden ze een belangrijk stukje buitenruimte in de dense bebouwing van de stad. in de volgende fase werd de woning aan de straatkant omgevormd tot appartementen.

woning aan de straatkant - conciërgewoning - kantoor in pakhuis (bron)

plannen en snedes vind je hier.


comptoir sucrier

in de loop der jaren groeide het bureau en konden de broers een voormalige suikerfabriek ('comptoir sucrier') op de oudesteenweg kopen. ook dit indrukwekkend pand werd gerenoveerd en biedt nu plaats aan 10 woon- en werkgelegenheden, o.a. het nieuwe kantoor van verdickt & verdickt architecten en de loft van broer één.

woningen aan de straatkant - oorspronkelijke structuur - kantoor in opslagplaats (bron)de broers gaan er prat op dat hun project als het ware een stadje in de stad is, maar dat lijkt met nogal sterk uitgedrukt. ondanks mijn bewondering voor de ontwerpfilosofie van verdickt & verdickt architecten, ben ik niet overtuigd dat dergelijke nieuwbouwprojecten binnen het bereik van elke antwerpenaar liggen. het is dan ook niet echt een juiste afspiegeling van de stad. maar toch geloof ik dat initiatieven als deze de diversiteit, het funky karakter en de herwaardering van antwerpen-noord alleen maar ten goede zullen komen. verdickt & verdickt architecten realiseerde trouwens ook de renovatie van de loodsen in park spoor noord!

gerenoveerde loodsen in park spoor noord (bron)

count me in!

zowel in het pakhuis als in de fabriek bleven de bestaande structuren zo goed als onaangeroerd. met een minimum aan ingrepen werden het pakhuis en de suikerfabriek geüpdated naar de 20ste-21ste eeuw. bovendien bleef ook de afwerking erg rudimentair; muren met blote bakstenen, zichtbaar beton, naakte balkenstructuur in de plafonds,... op die manier bleef het authentieke karakter van de gebouwen bewaard en - belangrijker nog - konden de kosten gedrukt worden.

het verhaal van het architectenbureau leest als een (mijn) droom. met weinig middelen toch iets zinvol opstarten en de kans krijgen om daarin te groeien, met renovaties en herbestemmingen werken aan een vernieuwde stad en op kleine schaal (en erg concreet) bijdragen aan de ontwikkeling van die stad. count me in!

1 opmerking: