24 januari 2014

oorverdovend stil

oorverdovend stil is dat hier. terwijl er zoveel grave dingen passeerden de laatste weken! ik deed dus mee aan een theatervoorstelling, probeerde een bibliotheek voor school te ontwerpen en bereidde mij al wat voor op de examens. met als gevolg dat het hier geweldig stillekes bleef.


bewegende landschappen

maar in december ging ik dus naar de boekvoorstelling van 'bewegende landschappen' in desingel. tijdens de presentatie werd ook een ongelooflijke (letterlijk, als in: ge kunt u da ni voorstellen!) film van wim robberechts getoond. de beelden dateren van 1972 en de archaïsche seventies-voice-over spreekt vol lof over de bruggen en autosnelwegen die massaal gebouwd worden. de infrastructuurwerken worden met de nodige superlatieven bestoeft en er wordt niet getwijfeld aan de positieve invloed ervan op het imago van ons landje. het is duidelijk dat men in 1972 nog geen flauw benul had van de gevolgen van zo'n uitgebreid wegennet. hadden de beleidsvoerders het destijds kunnen/moeten weten, heb ik me de hele tijd afgevraagd. in ieder geval: met open mond naar gekeken, naar die film!

(bron)


atelierflat

wat ik ook deed was de atelierflat van kunstenaar jozef peeters bezoeken. onvoorstelbaar! ik had nog nooit van de man gehoord (shame on me?), maar peeters was een abstract kunstenaar die in de eerste helft van de twintigste eeuw in antwerpen leefde en werkte. samen met zijn vrouw en twee kinderen woonde hij op een klein appartementje op de gerlachekaai.
door omstandigheden was hij niet altijd even actief en succesvol in de loop van zijn loopbaan. hij zorgde jarenlang voor zijn zieke vrouw en verwaarloosde daarom zijn carrière. om brood op de plank te krijgen moest hij zijn voorliefde voor het constructivisme soms opzij zetten en verplichtte hij zichzelf om populaire, figuratieve schilderijen te maken die gemakkelijker verkocht geraakten. ondertussen maakte peeters van hun flat wel een driedimensionaal kunstwerk met muurschilderingen en modernistische meubels die hij zelf ontwierp. ga kijken, ge moest al weg zijn!

(bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten