1 maart 2014

2060, sint-jansplein

opdracht op school: analyse van het sint-jansplein aan de hand van twee begrippen.

onze begrippen: 'licht' en 'crowding'.

het resultaat: één beeld.© cédric droogmans, elien lemenu, lief luypaers, senne van camp, geronimo saeywe kozen voor een panorama waarin we het verloop van een dag op het plein konden weergeven, van de ochtendschemering tot de nacht die invalt.

het verloop verloop van de dag, en dus ook van het licht, gaat bovendien samen met de drukte en de begankenis op het plein.
tijdens de ochtend- en de avondspits verandert het plein in een belangrijke verkeersader in de wijk. talloze voetgangers en fietsers gebruiken het plein als doorsteek naar hun bestemming. op die drukke momenten volgen de lijnbussen elkaar aan een hels tempo op. aan de bushaltes aan de rand van het plein slokken ze 's morgens tientallen reizigers op en 's avonds spuwen ze ze netjes weer uit.

toch geeft het plein nooit een overbevolkte indruk; het is er open en het niemand hoeft elkaar er voor de voeten te lopen. dat is een opmerkelijk contrast met de omliggende wijk. antwerpen-noord (ook wel: den 2060) staat ervoor bekend de dichtst bevolkte wijk van de stad te zijn. de etnische en sociale diversiteit is er ongelooflijk groot.

soms haalt deze wijk de media, maar helaas is dat meestal niet met goed nieuws. toch is het een wijk met een sterke identiteit, een wijk die behalve nieuwkomers ook enthousiaste 'middenklasse tweeverdieners' (zoals dat dan heet) aantrekt. je kan alvast de sfeer opsnuiven via websites en blogs die het warme buurtgevoel in de wijk extra in de verf zetten. maar nog plezanter is om er zelf eens een kijkje te gaan nemen :-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten