29 augustus 2014

ongeveer 10 manieren om het milieu te redden ... vanuit je luie zetel!

gelezen op newsmonkey: http://newsmonkey.be/article/18656.

ondanks het bedenkelijke schrijversniveau - maar hey, wie ben ik, bloggertje als dertien in een dozijn - vond ik dat er toch een aantal leuke en schijnbaar evidente ("dat ik daar zelf niet op gekomen ben?!") tips gegeven werden. verder nam ik de vrijheid om enkele bedenkingen en nog wat extra tips toe te voegen. zomaar, gratis en voor niks!


Elke dag helpt de mensheid onze aardbol meer en meer om zeep, maar hé, da's toch niet jouw probleem? Laat een ander het maar oplossen. Nochtans kun je met een minimale inspanning al een wereld van verschil maken... Blijf dus rustig in je zetel zitten en red de planeet zonder een vinger uit te steken!


1. Klaar voor een wake-up call?

Of je het nu wilt of niet: door te achterhalen hoeveel je verbruikt en welk apparaat het meest verbruikt, kan je aardig wat geld uitsparen. Hoe? Hang een Smappee naast je zekeringkast en hij brengt het totale verbruik van je huis en je toestellen 24/24 voor jou in kaart. Via de bijhorende app zie je meteen waar je energievreters zich bevinden. Het enige wat jij moet doen, is ze vakkundig elimineren. En het geld dat je bespaart nuttig besteden, uiteraard.

ik: klinkt nobel, maar jammer genoeg blijkt de smappee zo'n 200 euro te kosten. ik vraag me af hoeveel energievreters ik hiervoor hoe lang moet uitschakelen om de 200 euro terug te verdienen. ik ben niet overtuigd om snel een smappee aan te schaffen.


2. Delegeren is een kunst

Je thermostaat een graadje lager zetten, dat lukt nog wel. Maar wat als je 's ochtends graag opstaat in een warm huis en 's avonds pas na de after work drinks thuiskomt? Laat het denkwerk over aan je slimme thermostaat, die in energy saving mode gaat van zodra je de deur uitgaat. Onverwacht vroeger naar huis? Met een paar klikken zet je je verwarming als in gang via je smartphone. Easy peasy!

ik: mijn goeie voornemen voor de komende winter(s): een graadje lager en een laagje meer. niet evident voor een koukleum als ik. de slimme thermostaat zal omwille van praktische en budgettaire redenen niet voor mijn appartementje weggelegd zijn.


3. ... en toen ging het licht uit

Ben jij zo'n verstrooide professor die altijd het licht vergeet uit te doen na een wc-bezoek? Installeer dan een bewegingssensor, die de verlichting vanzelf laat doven wanneer je het kleinste kamertje hebt verlaten. Zo hoef je helemaal niet meer na te denken én betaal je aan het einde van de maand een pak minder elektriciteitskosten. Naast verstrooid ben je dan ook gewoon heel slim.

ik: enkel weggelegd als je écht verstrooid bent en het licht per ongeluk laat branden. als je echter stipt het licht uitknipt, is een bewegingssensor - waarbij het licht meestal nog enkele seconden nadat je de kamer verliet, blijft branden - dan weer niet interessant, zoals één van mijn pientere vriendinnen opmerkte toen ik mijn eigen bewegingssensor installeerde in de inkomhal.

ik behoor wel degelijk tot de categorie 'verstrooid' wat verlichting betreft en ik geloof dus wel in de zin van een sensor. ook het licht in de slaapkamer blijft regelmatig branden, maar een sensor is daar dan weer niet de ideale oplossing, me dunkt.

als je een bewegingssensor installeert, denk dan goed na over de plaats waar je hem installeert. ik heb gekozen voor een centrale plaats in de hal, zodat ik maar één sensor hoefde te plaatsen in plaats van twee. ik vergat echter rekening te houden met de draairichting van de deuren in de hal en kan bovendien niet met de slaapkamerdeur open slapen. verder wel een heel tevreden gebruiker van de bewegingssensor, hoor!


4. De dag dat het stand-bylampje niet meer scheen

Zo'n lampje mag dan piepklein zijn, toch is het een venijnige stroomvreter. Zeker als je een heel arsenaal aan multimedia-apparatuur in je woonkamer hebt staan... Geen zin om elke avond als een idioot alle stekkers uit het stopcontact te zitten trekken? Sluit je toestellen aan op een timer, die in jouw plaats beslist wanneer het bedtijd is voor je tv, digicorder en laptop.

ik: leve de laptop en dvd-speler zonder lampje! hoewel ik in eerste instantie niet geneigd was om mijn digicorder te gaan timen (vanwege geplande opnames enzo), maar er is allicht wel een tijdsspanne waarvan ik zeker kan zijn dat ie niks opneemt. de tv kan ik dan misschien weer ruimer timen. ik denk erover na. en verder leef ik in een relatief stand-bylampjes-arm huis, denk ik.


5. Alles is te koop - ook een groen geweten

Geniaal concept, die 'staycation'. Maar wat als je in een groezelige achterbuurt woont? Dan kan zo'n milieuonvriendelijke vliegvakantie naar een exotisch oord best aanlokkelijk zijn. Geen nood: koop jezelf gewoon wat CO2-compensatie. Je steunt er groene energieprojecten in ontwikkelingslanden mee, zodat je in één beweging je ecologisch én filantropisch geweten sust.

ik: door omstandigheden ("show me the money!") ga ik maar zelden op vliegvakantie. maar zodra het tij keert, hoop ik alsnog een fervent reiziger te worden. en in dat geval onthou ik zeker de greenseat-site. misschien kunnen mijn lustige reizigers-vriendjes alvast het goeie voorbeeld geven?


6. Red een boom, lees digitaal

Goed nieuws voor wie zich een ongeluk sleept aan dozen vol oud papier: steeds meer kranten en magazines bestaan tegenwoordig ook in digitale vorm. Zo bespaar je jezelf de moeite om 's ochtends op je sloffen naar de krantenwinkel te slenteren voor je favoriete dag- en weekblad. En als je toch bezig bent, schaf jezelf dan ook een degelijke e-reader aan. Af en toe een boek in je open haard en je zit de hele winter warm!

ik: na mijn knack-fiasco denk ik wel twee keer na vooraleer ik nog eens een abonnement neem (een jaarabonnement nemen en ab-so-luut geen tijd hebben om wekelijks het magazine en de talrijke bijlagen te lezen, met als gevolg dat ik bijna een jaar nadat het abonnement afliep nog altijd een berg ongelezen knacks heb liggen. shame on me!)

toch overweeg ik nu een abonnement op de krant, maar ik kan maar niet beslissen of ik dan dagelijks de krant laat bezorgen aan het goedkopere studententarief of dat ik toch kies voor het duurdere weekendabonnement waarbij je enkel in het weekend de papieren krant ontvangt en op doordeweekse dagen digitaal leest.

omdat er slechts 24 uren in een dag zijn, is dagelijks de krant doornemen absoluut uitgesloten. dat zou dus voor een berg (ongelezen) papierafval zorgen (om van mijn schuldgevoel tegenover moeder natuur nog maar te zwijgen) en daarom neig ik toch naar de duurdere combinatie weekendkrant en digitaal lezen. het volgende dilemma is dan welke krant te kiezen, maar da's voor een ander blogpostje.

wat lezen betreft, ben ik wellicht nog van den ouwe stempel en heb ik mijn leesvoer al eens graag op papier. vandaar de keuze voor de papieren weekendkrant. om diezelfde reden ben ik weinig enthousiast over de e-reader. ik blijf fan van de geuren van een boek en het gevoel van een pagina om te slaan. ik kan dan ook geen boekenwinkel binnengaan zonder er met minstens één boek terug buiten te gaan. gelukkig heb ik de bib (her)ontdekt en koop ik tegenwoordig heel vaak tweedehandsboeken in de kringwinkels. mijn beweegredenen zijn weliswaar eerder van financiële aard, het groene profijt is toch maar mooi meegenomen.

tenslotte zal ik doen alsof ik die laatste zin "af en toe een boek in je open haard..." niet gelezen heb. hashtag dom.


7. Je bent een rund als je met flessenwater stunt

Verkies jij nog steeds flessenwater boven water uit de kraan? Tenzij je graag met flessen zeult, hou je daar maar beter mee op. Niet alleen is het een pak duurder, maar belangrijker nog: voor kraantjeswater hoef je niet eens de deur uit. Beter voor het milieu én je eigen comfort. Wees dus niet die oen die elke week op de parking van de supermarkt 20 flessen water in zijn auto staat te laden.

ik: eerlijk is eerlijk, mijn onbegrip voor consequente flessenwaterdrinkers (scrabble that!) is behoorlijk groot. volgens mij zijn de gegronde redenen om flessenwater te drinken gemakkelijk op één hand te tellen. in alle andere gevallen vind ik dat je absoluut kraantjeswater moet drinken. ik herinner me vaag nog een schooluitstapje naar de pidpa waar de gids ons vertelde dat kraantjeswater ook aan veel meer normen moet voldoen dan flessenwater, en dat kraantjeswater dus van een betere kwaliteit is (slechts vage herinnering, maar ik geloof het na al die jaren nog graag).

nu, opnieuw, eerlijk is eerlijk: af en toe koop ik wel flessenwater. ik heb voorlopig nog niet het ideale formaat van herbruikbare flessen gevonden, dus koop ik anderhalveliterflessen (one more to scrabble!) om die x-aantal keren te hervullen, net zo lang tot ze een geurtje geven. mocht iemand weten waar je goeie herbruikbare (goed afsluitbaar, formaat 1 à 1,5 liter) voor een prikje kan kopen... (flauw, ik weet het, want als ik het echt wil, vind ik meteen zo'n flessen)


8. Wie zoekt, die wint

Wist je dat je al surfend de planeet zit te verzieken? Een zoekopdracht via Google produceert namelijk zo'n 0,2g CO2-uitstoot, wat neerkomt op een ecologische voetafdruk vergelijkbaar met die van het strijken van een T-shirt. Nee, je hoeft voortaan geen old skool encyclopedie boven te halen. Gebruik gewoon een groene zoekrobot, die zijn reclame-inkomsten wegschenkt aan milieuprojecten.

ik: ik val bijna uit mijn zetel als ik dit lees. CO2-uitstoot als je googlet? are they freakin' kiddin' me?! dat wist ik totààl niet, maar de groene zoekrobot staat intussen ingesteld als homepage.


9. Nachtraven hebben meer fun ... en geld

Heb je een voltijdse job? Dan moet je je huishouden dus zien te runnen na de werkuren. Daar kun je over gaan zeuren, of je kunt je focussen op de positieve kant: dankzij je dubbele meter draait jouw wasmachine véél goedkopere wasjes dan die van je deeltijds werkende buurvrouw. Spaar je strijk op tot in het weekend en zet de vaatwasser pas na 21 uur op. Je portemonnee zal je dankbaar zijn.

ik: hoewel 'goedkoper' soms ook 'groener' betekent, vraag ik me af of wasmachines die 's nachts draaien ecologischer zijn dan de machines die zich overdag van hun dagtaak kwijten. het gaat misschien over een soort van energie-'piek' tijdens de daguren tegenover de daluren?


10. Nooit meer een ijskoude douche

Vervelend toch, telkens die temperatuur regelen voor je een douche neemt. Bestond er maar een systeem waardoor je hier zelf geen tijd - en vooral water - mee hoefde te verspillen... Oh wacht, dat bestaat al: de digitale douche! Dankzij een pauzeknop kun je de waterstraal zelfs onderbreken om je haar in te zepen, terwijl je douche de temperatuur en waterdruk onthoudt. Geniaal noemen wij dit!

ik: inderdaad, geniaal!


met plezier doe ik er nog gratis drie gouden tips bovenop:


11. kladpapier!

het lijkt nu misschien niet zo, maar ik moet toegeven dat ik toch nog bijzonder lame ben op eco-vlak. als het erop aankomt, komt mijn gemak en comfort vaak toch nog op de eerste plaats. maar één van mijn meest overtuigde groene gewoontes is misschien wel dat ik een fervent gebruiker van kladpapier ben. banken en verzekeringsmaatschappijen die hun nieuwe producten per brief aanprijzen? de blanco achterkanten zijn perfect om boodschappenlijstjes op te kribbelen (hoewel de gsm hiervoor een waardig alternatief is, natuurlijk).

als student word ik bovendien min of meer verplicht om heel wat papier te verbruiken. studeren vanop een computerscherm lukt me niet, dus moet ik - met pijn in het hart - vaak vele powerpoints afdrukken. toch probeer ik heel bewust met papier om te gaan. ik ben selectief en druk niet blindelings de hele presentatie af. en omdat mijn printer niet dubbelzijdig afdrukt, gebruik ik de recto-cursussen van het ene semester om er die van het andere semester verso op af te drukken. misprints komen op een stapeltje kladpapier waarvan de onbedrukte achterzijdes intensief gebruikt worden om lijstjes schriftelijk op vanbuiten te blokken.

denk er zelf maar eens over na, je kan kladpapier werkelijk àltijd gebruiken. ik heb gemerkt dat het maar zelden nodig is om iets op een net blaadje te noteren of af te printen.


12. fiets!

toegegeven, niet echt eentje voor je luie zetel, maar toch een goeie én een gemakkelijke!

vooral als je in de stad woont, is de fiets het vervoersmiddel bij uitstek. het kost amper iets! in vergelijking met een auto, heb je al een eigen stalen ros voor een prikje. ook het onderhoud van een fiets is erg betaalbaar en als je handig bent, kan je kleine herstellingen ook zelf doen. akkoord, door al dat trappen heb je misschien wel een extra boterhammetje nodig.

in de binnenstad is de fiets trouwens vaak het snelste en meest praktische vervoersmiddel, denk maar aan files en parkeerproblemen waar fietsers zich geen zorgen over moeten maken. én bovendien is het ook nog eens kei-eco! daarom is mijn gouden regel dat ik binnen de antwerpse ring altijd met de fiets rij - en als het al eens regent op het moment dat ik moet vertrekken, kies ik nog altijd liever voor de tram in plaats van de auto. buiten de antwerpse ring verplicht ik mezelf niet noodzakelijk om de fiets te nemen, maar vaak is het voor beperkte afstanden toch het leukst en het handigst.


13. vierkantemetertuinieren

ik geef het toe, ik ben geen ervaringsdeskundige, maar ik geloof toch in het idee. al twee jaar heb ik de ambitie om een vierkantemetertuintje te organiseren om mijn terrasje. de bedoeling is om enkele kruiden, groenten- en zelfs fruitsoorten zelf te kweken. niet alleen goedkoper en gezonder, maar ook groener. het transport van mijn terrasje naar mijn bord is immers een pak minder eco-onvriendelijk dat dat vanuit de verschillende binnen- en buitenlanden naar mijn bord.

al twee jaar begin ik erg ambitieus aan dit project, maar in de loop van de zomer geraak ik afgeleid en takelt mijn vierkantemetertuintje tegen een ongekende snelheid af. op een beperkte oogst kerstomaatjes na heb ik nog maar weinig geproefd van mijn eigen kweek. maar misschien probeer ik het volgend jaar toch nog eens.

ondertussen probeer ik er ter compensatie op te letten dat de groenten en fruit die ik koop zoveel mogelijk uit eigen land komen. ik zou er graag aan kunnen toevoegen dat ik ook altijd voor seizoensgroenten en
-fruit kies, zoals ik een tijdje geleden trots verkondigde, maar ik moet toegeven dat ik dat toch vaak uit het oog verlies. my fault!


voilà! hebben jullie nog gouden (lees: goedkope en eenvoudige) tips voor een groener bestaan? ik lees het graag!


4 opmerkingen:

 1. Boeken in de open haard? This is so wrong on so many levels :)
  Leuke tip ivm het google-alternatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. even het lijstje overlopen...
  1. Ik dacht: Doe ik! Tot ik de prijs las! NOT
  2. Idem… Extra trui? Extra shoppen dan ook vind ik. Misschien ineens ook extra dekentjes voor in zetel kopen! :-)
  3. Verstrooid ik? Nee gij.
  4. Hoe erg is da. Bij dit denk ik al gewoon… pfff, te veel werk om te doen…
  5. Al gedaan en ook van plan om bij de volgende vliegreizen te doen… hmm, ik ben precies van het soort dat zich liever een groen geweten ‘koopt’ dan effectief iets doet… hmmm
  6. (eerst ff goe gelachen met uw knack fiasco) Ik koop regelmatig de Morgen in het weekend. Ma geen abonnement, enkel als ik er tijd voor heb. En toch wel behoorlijk veel laatste half jaar. En zelfs dan nog krijg ik da ni helemala gelezen, dus mss goe da ik geen abonnement heb… Het papier dat ik daarmee uitspaar verkwist ik dan weer aan mijn geprint abonnement op 101 woonideeën. Schandalig eigenlijk want ik kan da ook van de bib meenemen. Laten meenemen zelfs… Enfin, ik werd al voor gestraft.. da tijdschrift stopt er mee op het einde van dit jaar. Dus toch maar naar de bib dan voor deco ideeën -> of good old Pinterest.
  E-reader… neendanku
  7. Ik ben een Spuitwaterflessendrinker (scrabble THAT). En da komt zo ni uit de kraan natuurlijk… Ik weet dat er van die spuitwatermachines (scrabble on) bestaan, ma da lijkt mij 1. Zo duur en 2. Zo veel plek innemend op de kast… maar eigenlijk allemaal excuses zene. Deze zal ik dan toch eens proberen. Meer kraantjeswater drinken. En waar zo’n fles kopen? Tupperware? Of zo van die mooie glazen flessen in de vorm van een plastieke fles? Ik geef ne gil als ik die nog eens tegen kom. Habitat?
  8. Is this a joke???
  9. Doe ik! Amai, blij da ik toch iets van deze lijst al doe.
  10. Voor als we ooit de badkamer vernieuwen…
  11. Check! Ik zal da inschakelen nadat ik alle A-blocnotes die we nu nog in huis hebben opgeschreven heb.
  12. CHECK!
  13. Hmmm, ik denk dat ik ga moeten inzien dat tuinieren niets voor mij is. Fruit en groenten uit eigen land kopen… dat kan ik dan weer wel eens proberen.
  Dus… TO DO voor mij: extra truien en dekentjes deze winter, een reis boeken :-), meer Pinteresten :-) :-), meer kraantjeswater drinken, helaas blijven wassen en drogen, nog meer fietsen, eigen fruit en groenten eerst.. Laat maar komen die peren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuke ideeën! Ik ben zelf ook iemand die niet zo zuinig is met apparaten en verlichting etc. Je hebt hier gelukkig ook handige app's en ontwikkelingen voor. Als je een slimme meter hebt thuis kan je gewoon met een energie app zoals EnergyVikings (www.energyvikings.com) je verbruik uit lezen. Je ontvangt ook berichten als je te veel hebt verbruikt. Zo ben je ook bewuster van wat je eigenlijk onnodig verbruikt thuis. Handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. pas geleerd, vlees eten is erger dan vliegen!
  (ok niet gedubbelcheckt, dit past nu eenmaal in mijn kraam..)

  BeantwoordenVerwijderen