9 oktober 2014

noAarchitecten in deSingel

"snel, snel! schrijf vlug iets architectuurig als tegengewicht voor al dat openhartig gedoe van vorige keer," dacht ik vrijwel onmiddellijk nadat ik op 'publiceren' klikte. alzo geschiedde...

in deSingel loopt op dit ogenblik de tentoonstelling 'ontmoetingen' van noAarchitecten. gaat dat zien, gaat dat zien!

noAarchitecten is een brussels bureau dat in 2000 opgericht werd door an fonteyne, jitse van den berg en philippe viérin. de tentoonstelling die ze nu inrichten zien zij als een sluitstuk van vijftien jaar noA. op hun website stellen ze zicht netjes aan je voor.

bij ontwerpopdrachten formuleert noA de vraagstelling vanuit de context. hetzelfde gebeurde met de tentoonstelling. in tegenstelling tot de vele andere exposities werd de ruimte nu behouden zoals ze is en gaan de stukken die tentoongesteld worden in dialoog met die oorspronkelijke omgeving. bij het positioneren van de beelden en maquettes hielden de architecten sterk rekening met de expositieruimte. ze zorgden als het ware voor een communicatie tussen de ramen, deuren en plafonds in de ruimte en de tentoongestelde stukken.

net als de ontwerpen van de bouwprojecten is ook de tentoonstelling een rijke zintuiglijke ervaring voor de bezoekers. de architecten tonen de foto's en schaalmodellen op zo'n manier dat ze de wisselende perspectieven en doorzichten en de gelaagdheid van hun werk ermee benadrukken.

noA zet sterk in op de samenwerking met vaklui en kunstenaars, zowel voor de maquettes als de uiteindelijke bouwwerken. ze geloven dat de kwaliteit van bijvoorbeeld een goede houtbewerker en de inzichten van een getalenteerd kunstenaar de ontwerpen naar een hoger niveau kunnen tillen. zo werkt noA samen met benoît van innis voor het design van textielen en patronen en verzorgde de schrijver jan florizoone de teksten op de tentoonstelling.

de expositie is opgebouwd uit twee delen. een eerste deel geeft je een zintuiglijke beleving van de ontwerpen. noA combineert beelden en schaalmodellen zodat de bezoeker de projecten als het ware aanvoélt. het tweede deel van de tentoonstelling toont bijna letterlijk de studieruimte van het architectenbureau. de tekentafels met documentatie bieden je de mogelijkheid om de projecten meer technisch te benaderen en in de stalenkast kan je de materialen bestuderen, aanraken en ervaren.


belichting en schaduwen zijn een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling

aan de hand van maquettes belééft de bezoeker de ontwerpen

in de studieruimte staan de stalenkast en maquettetafel opgesteld


'ontmoetingen' loopt nog tot en met 4 januari 2015 in deSingel in antwerpen. een toegangsticketje kost 5 euro, en op 9 november en 7 december worden er gratis rondleidingen aangeboden. warm aanbevolen!Geen opmerkingen:

Een reactie posten