30 november 2014

over MeneMeneM en 'gorki from belgium'

7 februari 2003.

de dag dat ik luc de vos en zijn gorki from belgium voor het eerst live zag optreden. later zouden nog een memorabele gentse feesten en menig andere podiumopvoering volgen. dit voorjaar nog zag ik luc en dé appelblauwzeegroene gitaar passeren op het ringland festival en in september durfde ik na lang twijfelen mijn held en zijn goddelijk lichaam toch tegen de boezem te drukken op crammerock! een idool verliest al eens zijn sterrenstatus als een fan te dichtbij komt, maar gelukkig niet zo bij voske. hashtag hartjes voor vos.
ik herinner mij die 7de februari nog goed omdat het lief en ik deze datum later als anniversary zouden nemen. in feite klopte dat niet helemaal, maar het was nu eenmaal een gedenkwaardige avond. de menemenemers - ja, ons vriendschappelijk collectief had destijds een naam! - zaten ergens vooraan in den ancienne belgique en we brulden mee met luc, luc, eric en erik. op de dvd die later uitkwam van dat optreden meenden we onszelf zelfs te horen. en als mijn geheugen mij niet in de steek laat, ving één van ons nog het plectrum van vos himself! (dre?)

het was de periode van onze collectieve gorki-mania en de menemenemers zongen moeiteloos alle teksten van vos en de zijnen mee. schone tijden waren dat. vandaag is het lief mijn lief niet meer, de menemenemers werden volwassen(er) en ook gorki is gorki niet meer. het opperhoofd van de groep gaf gisteren de pijp aan maarten. samen met de rest van vlaanderen ben ik daar ni goe van. voorlopig is het nog niet duidelijk wat vos fataal werd, maar dat doet er ook niet toe. misschien was het een stom ongeluk, brute pech of een rock 'n roll-waardige dood met drank, pillen en blote vrouwen. voske is de componist van de soundtrack bij mijn early twenties en daarvoor ben ik hem onvoorwaardelijk en eeuwig dankbaar.

1 opmerking: