5 mei 2015

vers van de boerderij ... in antwerpen!

moestuinieren, eco, bio en plukboerderijen.
je moet het allemaal eens geprobeerd hebben om mee te zijn met de trends van de afgelopen jaren. been there, done that. hoewel, de plukboerderij heb ik toch wijselijk aan mij laten voorbijgaan. maar dat betekent niet dat ik ineens àlle boerderijen afgezworen heb.

gisterenavond, bij een lekker glaasje in een gezellig cafeetje, maakte ik kennis met de kersverse stadsboerderij antwerpen. een paar ambitieuze boeren bliezen de kinderboerderij in wilrijk nieuw leven in en telen er voortaan massa's groenten en fruit. daar stellen ze wekelijks een groentepakket mee samen en vanuit een coöperatieve vennootschap verkopen ze de pakketten aan de coöperanten (klanten) in antwerpen centrum, wilrijk, berchem, borgerhout en deurne. tenminste, op die plekken heeft de boerderij haar afhaalpunten.

(bron)


wil jij ook wekelijks een gevarieerd groentepakket ontvangen? wil jij ook ultra-verse groentjes, rechtstreeks van het veld op je bord? wil jij ook af en toe eens nieuwe groenten leren kennen? dat kan allemaal, voor maar 10 euro per week, als je coöperant wordt van de stadsboerderij. lees er alles over op de website of ga naar één van de instapmomenten. die worden steevast in een plezant cafeetje of gezellige ontmoetingsplek in antwerpen georganiseerd. je vindt ze terug bij de 'evenementen' op de facebookpagina van de stadsboerderij.


wist je dat...

... de allereerste oogst van de stadsboerderij in de derde week van mei gepland is? als er voldoende regen valt, tenminste, maar dat lijkt voorlopig geen probleem te worden. als je nu intekent, krijg je dus de allereerste groenten van de boerderij. een primeur!

... het groentepakket ongeveer 6 tot 8 porties bevat? voorlopig verdeelt de stadsboerderij één basispakket, maar hoe meer coöperanten, hoe meer budget er vrijgemaakt kan worden om in de toekomst een meer gevarieerd aanbod aan pakketten uit te werken.

... je behalve groenten ook tal van recepten meekrijgt om een lekkere maaltijd te maken? altijd handig als je een nieuwe groente leert kennen. bovendien krijg je ook tips over wat je nog kan doen met 'verloren' groenten die nét iets te lang in de ijskast gelegen hebben. op die manier benut je het groentepakket optimaal en verdwijnt er zo weinig mogelijk in de vuilbak.

... er bijna 30 afhaalpunten zijn waar je het groentepakket kan oppikken? levering vanaf de boerderij in de afhaalpunten is gepland op donderdag, zodat je je pakket op donderdagavond of vrijdag kan ophalen. op die manier kan je er tijdens het weekend alvast invliegen met de verse groentjes. opmerkelijk is dat de zogenaamde trefpunten vooral cafeetjes en ontmoetingsplekken zijn waar je ook nog gezellig iets kan drinken of een praatje slaan. en waar je dus ook niet per se tijdens de gebruikelijke supermarkt-openingsuren hoeft te passeren. fijn toch?

... de stadsboerderij bewust kiest om geen bio-label te dragen? ze gaan qua gezond en bewust telen immers veel verder dan de regelgeving omtrent het bio-label waardoor het label eerder een beperking is dan een verrijking van de producten.

... je groentepakket behalve groenten ook af en toe fruit bevat? omdat de stadsboerderij nog in haar kinderschoenen staat, kiezen ze ervoor om in dit eerste jaar vooral in te zetten op de teelt van groenten. maar als de gelegenheid er is, zullen de boeren ook al beginnen om fruit te telen en oogsten (de vroegere kinderboerderij heeft immers enkele fruitbomen achtergelaten). een sappig appeltje in het groentepakket is dus best mogelijk. voor de volgende jaren plant de boerderij het aanbod ook nog uit te breiden met zuivel, eieren en zelfs vlees.


smakelijk!

1 opmerking: