4 november 2015

antwerpse zoo 2.0

een oom die jarenlang in de antwerpse zoo werkte en gidste, dat heeft zo zijn voordelen. want ik ben zot van de zoo - maar dat wisten jullie al (lees hier en hier) - en ik was dan ook erg enthousiast toen ik afgelopen zomer een rondje zoo-architectuur van hem getrakteerd kreeg. de licht-antwerpse tongval waarmee hij het unieke erfgoed beschreef en de anekdotes vertelde, maakte mijn persoonlijke rondleiding in den hof des te smakelijker.


zoo 2.0

hij toonde mij niet alleen de historische gebouwen, maar ik kreeg ook een voorsmaakje van de grootse plannen van de zoo toen ik al eens achter de werfhekken van het nieuwe mensapengebouw mocht gluren; een indrukwekkende bouwput die tegen de zomer van volgend jaar een gloednieuw verblijf wordt met twee buiteneilanden waar de bezoekers tussen de dieren kunnen wandelen.

ook de ingang van de zoo krijgt een grondige facelift. de toegangscontrole wordt dieper in de tuin geplaatst; je kan dan tot bij de flamingo's wandelen en genieten van het groene kader van de dierentuin zonder dat je een ticket hoeft te kopen.
het restaurant wordt in zijn oorspronkelijke neo-lodewijk-xvi-stijl hersteld en zal geïntegreerd worden in het nieuwe brilberenverblijf en het nieuwe inkomgebouw. tenslotte wordt ook de moorse tempel van de okapi's gerenoveerd en uitgebreid met een serreverblijf zodat de kleine broertjes van de giraf ook op koude dagen 'buiten' kunnen.

een welkomstplein met het gerenoveerde restaurant en het nieuwe mensapenverblijf zijn de eyecatchers van de vernieuwde zoo (bron)


maar wist je ook dat ...

°° de ketsstraat in antwerpen vernoemd werd naar de eerste directeur van de zoo?
de zoo was een initiatief van de burgemeester en een aantal burgers die de zoölogische en botanische wetenschappen wilden ondersteunen. kets stemde toe om directeur van de dierentuin te worden op voorwaarde dat hij er zijn privécollectie opgezette dieren en zijn bibliotheek mocht onderbrengen.

°° de antwerpse dierentuin in 1843 voor het eerst zijn deuren opende?
hij lag toen buiten de stad en was 1 hectare groot. vandaag heeft de zoo een oppervlakte van 11 hectaren en heeft de stad zich rondom de dierentuin ontwikkeld. daardoor is de zoo nu een uniek stukje natuur in het centrum van de stad geworden.

°° de kameeldrijver van josué dupon ruim 4,5 meter hoog is, 3 ton weegt en maar liefst 21 meter boven de ingang geplaatst werd?
om tijdens het ontwerpproces de perspectiefwerking op deze hoogte beter te begrijpen, plaatste dupon een groot schaalmodel op zijn eigen woning in berchem.

de kameeldrijver van josué dupon werd in 1900 op het administratiegebouw aan de ingang van de zoo geplaatst. op
het koningin astridplein in de achtergrond zijn de werken voor de bouw van het centraal station nog aan de gang. (1) 

°° de ingang van de zoo oorspronkelijk een klein steegje in de carnotstraat was?
pas toen het houten ooststation vervangen werd door een centraal station in een monumentale neo-barokstijl besloot de antwerpse dierentuin om ook een indrukwekkende inkom aan het koningin astridplein te bouwen. bijna de hele oostelijke zijde van het plein maakt deel uit van het zoo-patrimonium en is uitgewerkt in een ecclectische stijl met duidelijke art nouveau-invloeden.
tijdens de planning en de bouw van het nieuwe station en de inkom ontstond er een haat-liefde-verhouding tussen de zoo en de reusachtige spoorwegtempel. enerzijds beperkt het station de uitbreidingsmogelijkheden voor de zoo, maar anderzijds zorgt het station wel voor een optimale bereikbaarheid van de dierentuin. bovendien is het station ook in den hof zelf voelbaar aanwezig en dat zorgt dan weer voor een unieke sfeer van groen en stedelijkheid in één beeld.

bijna de hele oostelijke zijde van het koningin astridplein, van de oude ingang van de feestzalen uiterst links tot
het administratiegebouw met de kameeldrijver uiterst rechts, maakt deel uit van de inkompartij van de zoo. (2)

°° de zoo sinds dit jaar het grootste rifaquarium van europa heeft?
het is de bekroning van de renovatie van het aquarium-gebouw uit 1911. de bouw van het rif heeft 2 jaar geduurd en vooral de plaatsing van het speciale, gebogen raam van het aquarium was een ware stunt. het is immers 4 bij 8 meter en 13 centimeter dik, en geen enkele deur was groot genoeg om het raam naar binnen te brengen. daarom werd een deel van de buitenmuur in de ploegstraat opengebroken en kon het raam uiteindelijk geplaatst worden.

°° je huwelijken of bedrijfsevents in de verlatzaal, de marmeren zaal of de wintertuin van de zoo kan laten doorgaan? ik verwacht alleszins een uitnodiging!(1) Vercruysse R. (ed.) (1986). Openbaar Kunstbezit in de Zoo. Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, 24(2).
(2) Vissers P. (ed.) (1988). Langs Vlaamse Wegen - de Antwerpse Zoo.

1 opmerking:

  1. Laatste wistjedatje is zeer interessant. Ik zal dat hier thuis is laten weten.

    BeantwoordenVerwijderen