16 november 2015

workshop #1 den oudaan als toren van de stad

te koop: den oudaan

den oudaan, ooit ontworpen als administratief centrum voor de stad, huisvestte decennialang de antwerpse politie. zo'n twee jaar geleden kreeg ik de opdracht om de architectuur van het gebouw te analyseren en ook de kans om het gebouw te bezoeken. ik was onder de indruk van het ontwerp van renaat braem, maar jammer genoeg ook geschokt door de aftakeling van de toren. het was toen al duidelijk dat de politiediensten binnen afzienbare tijd zouden moeten verhuizen naar een locatie die beter afgestemd is op hun werking en die wel voldoet aan de hedendaagse comfortnormen.
eerder dit jaar maakte het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoedbeheer en stadsprojecten antwerpen (ag vespa) dan ook bekend dat de stad haar politietoren te koop stelt. minimumbod: 10,5 miljoen euro.


we kopen samen den oudaan

naar aanleiding van de verkoop lanceerden een aantal architecten, stedenbouwkundigen en een communicatiespecialist de actiegroep 'we kopen samen den oudaan'. ag vespa verkoopt immers 'onder gesloten omslag' en de groep vreest dat mogelijke investeerders de toren hierdoor te vrijblijvend kunnen ontwikkelen. 'we kopen samen den oudaan' pleit daarentegen voor een erg ambitieuze en genereuze invulling van de toren. ze denken aan tal van publieke en sociale functies en willen dat vooral de bovenste verdiepingen beschikbaar blijven voor de antwerpenaar. bovendien biedt de centrale ligging van de oudaan kansen om een breed publiek te bereiken en heeft de open ruimte aan de voet van de toren ook een bijzonder potentieel.

om een eventuele aankoop te realiseren, wil de actiegroep een coöperatie oprichten. op die manier kunnen ze een divers publiek aantrekken - zowel financierders, als gebruikers van de toren. bovendien zorgt de flexibiliteit van het coöperatieve model - zonder strikt eigenaarschap - ervoor dat het programma van de oudaan doorheen de tijd aangepast kan worden, naargelang de vraag op dat moment. tenslotte richt de coöperatie zich vooral op haar ambities, eerder dan op een hoog rendement. zo wordt de toren geen exclusieve plek voor de bemiddelde antwerpenaar, maar zal werkelijk iedereen toegang krijgen tot dit unieke stukje erfgoed.


workshop #1

belangrijker nog dan een eventuele aankoop, is de denkoefening die 'we kopen samen den oudaan' wil maken over het potentieel en de ontwikkeling van de politietoren. om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor de 'nieuwe' oudaan, gaat de groep uitdrukkelijk de dialoog aan met de inwoners van de stad en de stedelijke actoren. daarom organiseren ze verschillende workshops om samen alvast zoveel mogelijk ideeën te bundelen en uit te werken.

op 5 december (mijn verjaardag, noteer alvast) organiseert de groep zijn eerste workshop 'den oudaan als toren van de stad' om via een ontwerpend onderzoek het potentieel van de toren te bekijken en de mogelijkheden ervan te definiëren. ze nodigen niet alleen architecten, stedenbouwkundigen, sociologen,... uit, maar iedereen die wil meedenken over de toekomst van de oudaan kan deelnemen. meer informatie vind je op het facebookevenement van de workshop #1. ik reserveerde alvast mijn plekje want inschrijven voor de workshop is verplicht.

hopelijk tot dan!

© we kopen samen den oudaan

2 opmerkingen:

  1. Echt iets voor u! En ik ben heel nieuwsgierig, dus keep me posted. We zullen het de 4e dan ma wa rustig aan doen? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rustig aan? Ik word nog maar 32, hé, nog bijlange geen 34, zenne :-p

      Verwijderen